Fra levemand til kødpionér: Mine 5 uger med Carnivore livsstilen

Hvad sker der, når en 40 årig levemand lægger alle kulhydrater på hylden og udelukkende spiser bøf, bacon og æg?

Af

Lasse Happydude

13 – maj – 2024

Forvandlingen fra kulhydrat til kød

For fem uger siden satte jeg kurs mod en ukonventionel ernæringsmæssig udforskning.

Carnivore livsstilen – Bedre kendt blandt flertallet som “kødkuren”.

Denne radikale kostændring indebærer en kost, der består udelukkende af animalske produkter og omtrent nul kulhydrater. Det er en diæt så hardcore, at selv keto-tilhængere måske rynker på næsen.

Jeg så ind i et liv, der ville tage mig fra et liv fyldt med gastronomisk mangfoldighed til en eksistens hvor alt der ikke kom fra dyr er bandlyst (ja, selv en iceberg salat), og den eneste farvede ting man kunne komme i nærheden af, var en blå-skimmel ost.

Hvorfor tog jeg ”Springet”?

Mit kulinariske liv før carnivore kunne bedst beskrives som en buffet uden begrænsninger.

Som en selverklæret levemand nød jeg det gode liv, der bestod af en overflod af madvarianter med smag og lækre indtryk kompletteret af gode øl og den lejlighedsvise vin.

Men da jeg krydsede de 40 år, begyndte jeg at opdage en mere bulende mave, og en mere tyk tåge oppe i styrhuset (hjernen). Den såkaldte “brain fog”, en uklar mental tilstand ofte forårsaget af for mange kulhydrater, blev min uønskede daglige ledsager.

I et desperat forsøg på at genindvinde min mentale skarphed og fysiske form, stødte jeg på carnivore diæten. Drevet af både videnskabelig nysgerrighed og en voksende bekymring for min helbredstilstand – herunder risikoen for livsstilssygdomme som fedtlever og type 2 diabetes – besluttede jeg at foretage en radikal ændring.

De første skridt og resultater

Overgangen var ikke uden dens udfordringer. Forestil dig et liv, hvor dine eneste kulinariske redskaber er en stegepande og en saltkværn. Det er en simplificering, men ikke helt ved siden af, for der er ikke mulighed for meget andet.

Alligevel, inden for de første par uger, begyndte jeg at mærke en afgørende forandring. Min mentale tåge begyndte at lette som disen en tidlig morgen, der klarer op ved solopgang. Jeg blev mere til stede i nuet, mere fokuseret og mindre tilbøjelig til irritation – en bemærkelsesværdig forbedring for mig som person, der tidligere havde kort lunte.

Jeg tabte tråden sjældnere og havde færre ”uh egern” episoder, som ellers normalt kunne distrahere mig.

Videnskabelige betragtninger

Inden jeg fortæller mere om mine observationer kan jeg kort fortælle om videnskaben bag – om end der ikke findes meget endnu.

Forskning indenfor carnivore har længe antydet, at diæter lav på kulhydrater kan forbedre mental klarhed og reducere symptomer på inflammatoriske tilstande.

Et studie i “The Journal of Nutrition” fremhæver, hvordan kulhydratreduktion kan stabilisere blodsukkeret og mindske inflammation, hvilket potentielt kan lindre symptomer på både psoriasis og ADHD (Jep, her har jeg pladen fuld).

Dette studie og MANGE andre uofficielle af slagsen stemmer fuldt ud overens med min egen erfaring, hvor både hudtilstand og mental skarphed forbedredes markant.

Fysiske og mentale fordele

Carnivore diæten revolutionerede ikke kun min mentale tilstand men også mit fysiske helbred. Den konstante rumlen i maven, der tidligere krævede hyppige ture til badeværelset, blev erstattet af en rolig fordøjelse. Ja, faktisk besøgte jeg kun ”tronen” max 1 gang om dagen.

Et godt tip er dog, at du skal ikke stole på en fis – en humoristisk, men nøjagtig observation om den drastiske reduktion i gastrointestinal luftproduktion.

Mere overraskende dog var den positive effekt på min psoriasis, som blev betydeligt bedre uden den sædvanlige medicinske intervention med en skrap anti-psoriasis gel. Jeg gik fra at bruge denne gel 3-4 gange om ugen til kun 3 gange i hele den 5 ugers carnivore periode.

So tidligere nævnt blev mit hoved også mere klart, men dette blev især tydeligt, når det var sengetid. Når jeg pre-carnivore ramte puden, var det som om min hjerne tænkte ”Fedt, nu kan jeg rigtig gå i over-drive – og du skal da ikke sove!”.

Men efter at kulhydraterne så småt havde forladt mit blodomløb, var der meget mere stille på øverste etage – jeg oplevede faktisk flere gange at jeg ved sengetid ganske enkelt havde ro…

En hår- (og andet) rejsende oplevelse

Men der var også nogle enkelte uventede men meget positive gevinster, som poppede frem, efterhånden som jeg kom længere hen i mit carnivore forløb.

Heldigt for mig kommer jeg fra en familie, som ikke lider af hårtab. Men indenfor det sidste år, som var meget stressfyldt oplevede jeg, at min hårpragt blev lidt tyndere, hvilket jeg på ingen måde var vant til.

Efter 3 uger på carnivore følte jeg at min manke blev meget tykkede, samt voksede utrolig hurtigt. Ligeledes voksede skægget også meget hurtigere!

Hvor jeg tidligere kunne nøjes med en skægtrimning hver trejde dag, måtte jeg nu ty til trimmeren hver dag.

Og når vi taler om rejsning (spring dette afsnit over hvis du er sart)…

Jeg har ikke haft problemer med mit mandlige værktøj, men som min kæreste kan skrive under på, steg trangen til sex ret meget efter små 2 uger og tiden fra softie til rock-hard blev nærmest, som da jeg var 20 og über viril.

Et par overraskende men meget kærkomne ”bivirkninger”.

Udfordringer og tilpasninger

At tilpasse sig en carnivore livsstil er ikke for sarte sjæle og kræver at man er klar på at ofre på især den sociale scene.

Social spisning bliver et minefelt, og familiemåltider en logistisk udfordring. For det er stort set umuligt at spise carnivore, når den står på restaurantbesøg – Dog har jeg været heldig at kunne vælge bøfhuse et par gange, hvor jeg dog fik lidt underlige blikke, når jeg kun bestilte bøf og intet andet. Jo, måske en Cola Zero, men mere om det i del 2.

Det har da givet lige sjove blikke og kommentarer fra venner, når jeg skulle takke nej til en øl, samt sidde og spise stegt flæsk, mens de andre mæskede sig i saftige burgere fra den lokale grillbar, men heldigvis har de haft respekt for mit valg, så ingen ”Uh du ved ikke hvad du går glip af” kommentarer… Og jo, jeg ved skam godt hvad jeg gik glip af HVER GANG!

Jeg måtte øge mit vandindtag betydeligt og tilføje elektrolyt- og vitamintilskud for at kompensere for tabet af vitaminer og mineraler fra frugt og grønt.

Carnivore kræver forberedelse og en velovervejet tilgang til ernæring, selv om livsstilen synes simpel, når menuen udelukkende består af steaks, bacon og æg.

Til mit held, har jeg en kæreste, som har meget let ved at køre KETO livsstilen, da hun har gjort det on/off i +9 år. Derfor har jeg fået en perfekt støtte derhjemme, da hun samtidig valgte at køre KETO, mens jeg lod salaten stå og mæskede mig i bøf, bacon og Lurpak.

Blikket fremad

Denne artikel tjener kun som det første kapitel i min 5-ugers carnivore afhandling.

I den næste del vil jeg dykke dybere ned i de specifikke ændringer i min kropssammensætning, detaljerede måltider og den fortsatte indvirkning på min sundhed – Og vil jeg gøre det igen?

Carnivore fællesskab

Er du nysgerrig på at udforske, hvordan en livsstil fri for kulhydrater kan påvirke dit liv? Eller har du selv prøvet carnivore og vil fortælle din historie?

Følg med her på HappyDude.dk og slut dig til vores community på sociale medier, hvor vi deler erfaringer og støtter hinanden i vores sundhedsrejser.

Hvis du er klar til en udfordring, der måske kan transformere dit sind såvel som din krop, så læs med i del to af min 5-ugers carnivore rejse og vælg selv, om carnivore er værd at overveje.

Indholdsfortegnelse